دانستنی‌های در و پنجره

عایق‌ترین پنجره چه نوع پنجره‌ای‌ست؟

عایق‌ترین پنجره چه نوع پنجره‌ای‌ست؟

پنجره‌ها از شیشه‌ها و قاب‌هایی با جنس‌های متنوع ساخته می‌شوند. اما پنجره‌هایی که در برابر حرارت، آلودگی هوا و آلودگی صوتی عایق هستند معمولا دارای مشخصات واحد و یا اشتراکاتی بوده و همگی آن‌ها دارای شیشه‌های چندجداره، گازهای پُرکننده و قاب‌های مقاوم‌ هستند. در ادامه همراه باشید تا عوامل موثر بر عایق‌ترین نوع‌های پنجره را به شما معرفی کنیم.

پنجره و نقش آن به‌عنوان عایق صوتی، حرارتی و آلودگی

اولین بار در سال ۱۸۶۵، یک فروشنده‌ی شیشه در نیویورک، با اختراع پنجره‌ی دو جداره توانست یک عایق حرارتی ایجاد کرده و مانع از انتقال گرما و سرما به بیرون و داخل محیط شود. پنجره‌های عایق که با نام‌های پنجره‌های دوجداره یا شیشه‌ی دوجداره هم شناخته می‌شوند، معمولا نسبت به انتقال حرارت، اصوات و آلودگی عایق‌تر از پنجره‌های معمولی هستند. شیشه‌های یک پنجره‌ی عایق شده توسط گازها از یکدیگر فاصله داده می‌شوند و همین امر به عایق شدن پنجره کمک می‌کند. معمولا ضخامت این شیشه‌ها از ۳ تا ۱۰ میلی‌متر است، اما با این‌حال با توجه به کارکرد اصلی پنجره، برای مثال عایق صوتی ممکن است که ضخامت آن تغییر کند. پنجره‌های عایق بر اساس فاصله‌ی هوایی که بین شیشه‌ها قرار می‌گیرد، نقش موثری به عنوان عایق صوتی، حرارتی و آلودگی ایفا می‌کنند.

۱. پنجره و عایق حرارتی

جنس قاب، شیشه و گاز‌های پُرکننده در پنجره‌ها می‌تواند روی عایق بودن آن‌ها در برابر حرارت تاثیر بگذارد. برای مثال قاب‌های فلزی با اینکه بسیار مستحکم و قوی هستند و نیاز به تعمیر و نگهداری کمی دارند، اما معمولا حرارت را به سرعت انتقال می‌دهند و به همین دلیل عایق ضعیفی به شمار می‌روند. به همین دلیل است که آن‌ها را معمولا به نوار پلاستیکیِ عایق مجهز می‌کنند تا گرمای کمتری را به بیرون انتقال دهد. قاب‌های “وینیل” که از پلی وینیل کُلرید (PVC) با تثبیت کننده‌ی نور ماورا بنفش (UV) ساخته می‌شوند و قاب‌های “فایبرگلاس” معمولا عایق حرارتی بهتری نسبت به قاب‌های فلزی، چوبی یا ساخته شده از کامپوزیت محسوب می‌شوند.
پس از قاب، نوع شیشه در عایق حرارتی پنجره بسیار موثر است. شیشه‌های عایق معمولا دو یا سه‌جداره هستند. برای اینکه پنجره عایق باشد، معمولا بین جداره‌های شیشه فضای خالی گذاشته شده و به خوبی مهر و موم می‌شوند. همچنین بعضی از این شیشه‌ها توسط یک لایه اکسید فلزی روکش می‌شوند که این روکش شیشه را در مقابل نور خورشید عایق کرده و می‌تواند از انتقال حرارت و انرژی به داخل جلوگیری کند.

۲. پنجره و عایق صوتی

میانگین سر و صدا در شهرها معمولا ۶۰ تا ۷۰ دسی‌بل است. صدایی با شدت ۶۰ دسی‌بل برای انسان‌ها مزاحم و با شدت ۹۰ مضر شناخته می‌شود. شیشه‌های دوجداره می‌توانند میزان قابل توجهی از سطح صدا را کاهش دهند. پنجره‌هایی که عایق صوتی هستند معمولا ضخامت شیشه‌ی آن‌ها بیشتر بوده و فاصله‌ی هوا بین جداره‌های شیشه بیشتر است. به این ترتیب حرکت امواج صوتی کاهش پیدا کرده و سروصدا نیز کمتر منتقل می‌شود.

۳. پنجره و عایق آلودگی هوا

امروزه آلودگی هوا به معضل اصلی شهرنشینان تبدیل شده است. مهم‌ترین نکته‌ای که در پنجره‌های عایقِ آلودگی هوا باید بدانیم، این است که علاوه بر شیشه‌های چندجداره، جنس و نوع قاب این پنجره‌ها اهمیت فراوانی دارد. قاب‌های چوبی یا فلزی معمولا در طول زمان خورده یا پوسیده می‌شوند و به همین دلیل گرد و غبار و آلودگی هوا می‌تواند از آن‌ها عبور کند.
بهترین نوع قاب UPVC است که فاقد هرگونه درز یا منفذی بوده و در طول زمان دچار پوسیدگی یا خوردگی نمی‌شود. این نوع قاب همچنین در برابر باد، باران و رطوبت بسیار مقاوم است. یک پنجره با شیشه‌ی دو جدار و یک قاب UPVC برای جلوگیری از آلودگی هوا بهترین انتخاب برای شما خواهد بود.

چگونه عایق ترین پنجره را انتخاب کنیم؟

با ورود به عصر صنعتی و مدرن و به دلیل گسترش شهرنشینی و افزایش آلودگی‌های صوتی و آلودگی‌های هوا استفاده از پنجره‌های عایق بسیار رونق پیدا کرده است. چرا که شیشه‌های چند جداره علاوه بر جلوگیری از انتقال حرارت و هدر رفت انرژی، می‌توانند در مقابل صوت و آلودگی هوا هم عایق باشند. یک پنجره‌ی عایق می‌تواند ۲۵ تا ۴۰ درصد در مصرف انرژی نسبت به پنجره‌های سنتی‌تر صرفه‌جویی کند.
انتخاب عایق‌ترین نوع پنجره به عوامل متعددی بستگی دارد. اما به‌طورکلی همان‌طور که در بالاتر هم اشاره کردیم، عایق‌ترین نوع پنجره باید از شیشه‌های چند جداره ساخته شده و فضای بین آن‌ها با گازهایی چون آرگون پُر شده باشد. همچنین این پنجره باید فاقد هر گونه منفذ یا درزی بوده و باید به خوبی مهر و موم شده باشد تا هیچ آلودگی اعم از آلودگی صوتی یا هوا از آن عبور نکند. توجه به جنس قاب پنجره هم بسیار حائز اهمیت است. اما بدون شک بهترین نوع قاب UPVC خواهد بود که در شرایط آب‌وهوایی متنوع مقاوم بوده و دچار پوسیدگی و خوردگی نمی‌شود.

کلام آخر

برای انتخاب عایق ترین پنجره باید به جداره‌های شیشه، گاز پُرکننده و جنس قاب آن توجه کنید. پنجره‌های عایق می‌توانند آلودگی صوتی، هوا و انتقال حرارت را به مقدار قابل توجهی کاهش دهند، بنابراین انتخاب و خرید پنجره‌ی عایق می‌تواند در صرفه‌جویی و کاهش هزینه‌های انرژی و همچنین سلامت جسم و روان به شما کمک کند.

[table “1” not found /]